Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Ισοπαλία. Ε και;

Άκης Βαϊου, england365.gr

«Στόχος μας μόνο ο τελικός», έλεγε ο Φάμπιο Καπέλο μερικές μέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ. Η αισιοδοξία των Άγγλων ήταν διάχυτη, αλλά λίγο ο τραυματισμός του Ρίο Φέρντιναντ, λίγο η ισοπαλία απέναντι στην Αμερική (1-1) στον εναρκτήριο αγώνα, κάπου άρχισε να κλονίζεται η πίστη για τη μεγάλη πορεία. Αλλά είναι αλήθεια τόσο σημαντική η συγκεκριμένη ισοπαλία ή θα μπορέσει η Αγγλία να επανέλθει δυναμικά και να φτάσει ως το τέλος;
Η ιστορία κάτι έχει να μας πει. Αν όχι να μας προειδοποιήσει, να μας προσφέρει τουλάχιστον κάποια στατιστικά ώστε να κρίνουμε και βάσει πιθανοτήτων πέρα από την κρίση μας βάσει ελπίδων. Η Αγγλία κι άλλες φορές ξεκίνησε με ισοπαλία στον πρώτο αγώνα ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά η συνέχεια έκρυβε εκπλήξεις.





1954 Ελβετία

Η Αγγλία είχε να δώσει δύο και όχι τρεις αγώνες στου ομίλους. Άρχισε τις υποχρεώσεις της με μία ισοπαλία απέναντι στο Βέλγιο με 4-4. Η νίκη της όμως με 2-0 στον επόμενο αγώνα με την Ελβετία, της έδωσε και την πρόκριση στα προημιτελικά, όπου βρήκε στο δρόμο της τη δις πρωταθλήτρια κόσμου και μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης, Ουρουγουάη. Η ήττα με 4-2 έβαλε τέλος στο ταξίδι της στα γήπεδα της Ελβετίας.





1958 Σουηδία

Ξεκίνημα με ισοπαλία απέναντι στην πρωτοεμφανιζόμενη Σοβιετική Ένωση με 2-2. Ακολούθησαν όμως κι άλλοι δύο αγώνες με την ισοπαλία να είναι το σημείο κατατεθέν. 0-0 με Βραζιλία και 2-2 με Αυστρία. Τελικά Σοβιετική Ένωση και Αγγλία ισοβάθμησαν στον όμιλο με τον κανονισμό να στέλνει τις δύο ομάδες σε αγώνα μπαράζ. Ήττα με 1-0 για τα «τρία λιοντάρια» και άδοξο τέλος.





1966 Αγγλία

Ουρουγουάη, Μεξικό και Γαλλία μόνο εύκολος όμιλος δε μοιάζανε. Η πίστη του κόσμου για επιτυχημένη πορεία, έδωσε τη θέση της στον προβληματισμό μετά τη λευκή ισοπαλία στον πρώτο αγώνα εναντίον της Ουρουγουάης. Η δεύτερη αναμέτρηση όμως, εναντίον του Μεξικού και η νίκη με 2-0 έδωσαν την αυτοπεποίθηση που έψαχναν οι διεθνείς και η επόμενη νίκη με 2-0 απέναντι στη Γαλλία τους απογείωσε. Στα προημιτελικά η Αργεντινή δε κατάφερε να κόψει τη φόρα των Άγγλων και υποτάχθηκε με 1-0. Στα ημιτελικά η Πορτογαλία έμοιαζε να έχει τις προδιαγραφές, αλλά τελικά δεν είχε την καρδιά και αποχώρησε ηττημένη με 2-1. Στον τελικό η Δυτική Γερμανία προσπάθησε μέχρι το τελευταίο λεπτό και λίγο ακόμη πιο μακριά. Αλλά έστω κι έτσι στην παράταση η Αγγλία με με 4-2 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου. Μία πορεία που αν και πίστευαν πολλοί, ξεκίνησε με ισοπαλία. Η ιστορία κάτι θυμίζει, αλλά τα γήπεδα της Αγγλίας από αυτά της Νοτίου Αφρικής απέχουν αρκετά χιλιόμετρα και σε απόσταση και… σε υψόμετρο.





1990 Ιταλία

Ολλανδία, Ιρλανδία και Αίγυπτος θα ήταν η δοκιμασία των Άγγλων στους ομίλους. Η πρώτη ισοπαλία με την Ιρλανδία (1-1) έριξε λίγο το ηθικό της ομάδας και η δεύτερη ισοπαλία (0-0) με την Ολλανδία δεν άφηνε περιθώρια χαράς, ωστόσο δεν έκοβε και τις ελπίδες. Ο λόγος; Όλα τα παιχνίδια του ομίλου ήρθαν ισόπαλα μεταξύ των τεσσάρων ομάδων εκτός από ένα. Τον τελευταίο αγώνα της Αγγλίας που νικώντας την Αίγυπτο με 1-0 όχι απλά πέρασε, αλλά τερμάτισε και πρώτη. Οι δύο επόμενες φάσεις του Μουντιάλ κρίθηκαν στην παράταση. Η τρίτη στα πέναλτι. Στους 16 το Βέλγιο έπεσε ηρωϊκά με 1-0 και στους 8 νοκ άουτ βγήκε το Καμερούν με 3-2. Στα ημιτελικά όμως πώς να αστοχήσουν οι Γερμανοί από την άσπρη βούλα;





2002 Ιαπωνία και Κορέα

Η ισοπαλία 1-1 με την Σουηδία δε προβλημάτιζε πια και τόσο πολύ. Τα είχαν ξαναπεράσει αυτά οι Άγγλοι διεθνείς. Ο διαιτητής εκείνου του αγώνα, Κάρλος Σάιμον (ίδιος με την χθεσινή ισοπαλία με την Αμερική) ήταν άλλο ένα στατιστικό παιχνίδισμα της μοίρας. Νίκη 1-0 με Αργεντινή, μία ακόμη ισοπαλία 0-0 με Νιγηρία και η πρόκριση ήταν και πάλι γεγονός. Στους 16 η Δανία αποτέλεσε εύκολη λεία με 3-0, όμως στα προημιτελικά η Βραζιλία παρουσιάστηκε αξεπέραστο εμπόδιο και επικράτησε με 2-1.




Απολογισμός;

5 Μουντιάλ που ξεκίνησαν με ισόπαλο αγώνα

Στα 4 ήρθε η πρόκριση και μόλις σε ένα, αποκλεισμός σε μπαράζ.




Στα 2 από τα 4, η πορεία έλαβε τέλος στα προημιτελικά.

Σε 1 έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά.

Στο τελευταίο υπήρξε γύρος θριάμβου και βασιλική απονομή.




Τελικά μήπως η ισοπαλία με την Αμερική δεν ήταν και τόσο απογοητευτική όσο φάνηκε; Ο χρόνος θα το δείξει. Μέχρι τότε οι Άγγλοι δεν αγχώνονται. Έχουν μάθει πια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: