Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Απέναντι στη Γερμανία...μια ολόκληρη ιστορία

england365.gr
Το γκολ του Ντόνοβαν απέναντι στην Αλγερία, δημιούργησε ντέρμπι. Παιχνίδι που φέρνει στις μνήμες Άγγλων και Γερμανών τον τελικό του 1966 αλλά και ακόμα επτά ξεχωριστές μάχες. Από το απόγευμα της Κυριακής μόνο ένας θα εξακολουθήσει να κάνει δηλώσεις για κατάκτηση του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Φάμπιο Καπέλο ή Γιόακιμ Λεβ…?
Αγγλία και Γερμανία είχαν υπολογίσει διαφορετικά τη φάση των ομίλων. Γνωρίζοντας ότι οι όμιλοί τους διασταυρώνονται, είχαν στόχο την πρώτη θέση, ώστε να αποφύγουν στη φάση των «16» την πρώτη σύγκρουση. Το γκολ του Ντόνοβαν όμως, έστειλε στην κορυφή τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Άγγλους πάνω στα «πάντσερ». Ο Φάμπιο Καπέλο δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα με τη Σλοβενία, ότι πλέον δεν φοβάται τίποτα όμως όλα θα φανούν στον αγωνιστικό χώρο του Φρι Στέιτ Στάντιουμ.

Το England365.gr κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και σας παρουσιάζει τις οκτώ σπουδαιότερες μάχες από το 1938 μέχρι σήμερα.

Γερμανία-Αγγλία 3-6…Βερολίνο 1938
Είναι το τελευταίο παιχνίδι ανάμεσα στις δυο ομάδες, 16 μήνες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Το παιχνίδι έχει μείνει στην ιστορία για το ναζιστικό χαιρετισμό των Γερμανών και για την τεράστια νίκη των Άγγλων με τέρματα των Κλιφ Μπάστιν, Τζάκι Ρόμπινσον (2), Φρανκ Μπρουμ, Στάνλεϊ Μάθιους, Λεν Γκούλντεν.

Αγγλία-Γερμανία 4-2…Λονδίνο 1966
Ο τελικός του 1966 αποτελούσε την 5η συνάντηση των δυο ομάδων μετά το 1950. Οι παίκτες του Σερ Αλφ Ράμσεϊ, έχοντας κερδίσει τις προηγούμενες τέσσερις μάχες, ήταν το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου στον τελικό όμως το τέρμα του Βόλφανγκ Βέμπερ στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, έστειλε τις δυο ομάδες στην παράταση. Η μπάλα στην κεφαλιά του Τζεφ Χαρστ δεν μάθαμε ποτέ αν πέρασε τη γραμμή, ο βοηθός από τη Σοβιετική Ένωση έδειξε σέντρα και ο άσος της Γουέστ Χαμ πέτυχε χατ-τρικ για να διαμορφώσει το τελικό 4-2.

Γερμανία-Αγγλία 1-1 (πεν 4-3)….Τορίνο 1990
Ημιτελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ιταλία. Η Αγγλία προκρίθηκε από τον όμιλο, νικώντας στο τελευταίο παιχνίδι την Αίγυπτο με τέρμα του Μαρκ Ράιτ και στη συνέχεια αφού απέκλεισε σε δυο συγκλονιστικά παιχνίδια Βέλγιο και Καμερούν, έφτασε στα ημιτελικά. Το πρώτο ημίχρονο με τους Γερμανούς, τελειώνει ισόπαλο 0-0. Στην επανάληψη ένα φάουλ του Αντρέας Μπρέμε (με τη βοήθεια του Πολ Πάρκερ) στέλνει την μπάλα στα δίχτυα όμως ο Γκάρι Λίνεκερ ισοφαρίζει στο 80ο λεπτό. Στην παράταση δεν αλλάζει τίποτα όμως στα πέναλτι νικούν πάντα Γερμανοί. Λίνεκερ, Πίτερ Μπίρτσλι και Ντέιβιντ Πλατ ευστοχούν από τα 11 βήματα όμως Κρις Γουόντλ και Στιούαρτ Πιρς αποτυγχάνουν να στείλουν την Αγγλία στον τελικό

Γερμανία-Αγγλία 1-1 (πεν. 6-5)...Λονδίνο 1996
Euro 1996...Γερμανία και Αγγλία έχοντας αποκλείσει Κροατία και Ισπανία αντίστοιχα, διεκδικούν μια θέση στον τελικό της διοργάνωσης. Ο Άλαν Σίρερ ανοίγει το σκορ στο 3΄, ο Κουντζ ισοφαρίζει στο 16΄και το σκορ δεν αλλάζει ούτε στην παράταση. Στη διαδικασία των πέναλτι, η αγωνία χτυπάει κόκκινο αφού ο νικητής κρίθηκε στο 12ο χτύπημα και ήταν η Γερμανία από το άστοχο σουτ του Σαουθγκέιτ...

Αγγλία-Γερμανία 0-1…Λονδίνο 2000
Και τώρα γκρεμίστε το…Αυτά ήταν τα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου, μια ημέρα μετά τη μεγάλη νίκη της Γερμανίας επί της Αγγλίας στο τελευταίο παιχνίδι που φιλοξένησε το Γούμπλεϊ πριν την ανακατασκευή. Το τέρμα του Ντίτμαρ Χάμαν με απευθείας εκτέλεση φάουλ διαμόρφωσε το τελικό 1-0 στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έστειλε στην παραίτηση τον Κέβιν Κίγκαν, λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα.

Γερμανία-Αγγλία 1-5…Μόναχο 2001
11 μήνες μετά, οι Άγγλοι ισοπέδωσαν τους Γερμανούς μέσα στο σπίτι τους. Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον είχε αναλάβει να στείλει την Αγγλία στο Μουντιάλ της Άπω Ανατολής και ο Μάικλ Όουεν τον βοήθησε όσο καλύτερα μπορούσε. Ο Κάρστεν Γιάνκερ άνοιξε το σκορ για τους Γερμανούς αλλά το χατ-τρικ του Όουεν και τα γκολ των Τζέραρντ, Χέσκεϊ, έφεραν τη μεγαλύτερη νίκη των Άγγλων, στις μάχες των δυο ομάδων.

Αγγλία-Γερμανία 1-2…Λονδίνο 2007
Η Γερμανία ήταν η τελευταία νικήτρια στο παλιό Γουέμπλεϊ και η πρώτη στο νέο…Οι Άγγλοι προηγήθηκαν με τέρμα του Φρανκ Λάμπαρντ όμως ένα λάθος του Πολ Ρόμπινσον σε σουτ του Μπερντ Σνάιντερ και το επιτυχημένο ντεμπούτο του Κρίστιαν Πάντερ, έφεραν την ανατροπή για τα «πάντσερ» και το τελικό 2-1.

Γερμανία-Αγγλία 1-2…Βερολίνο 2008
Τυχαίο;Δεν νομίζω…Στην πιο πρόσφατη μάχη των δυο ομάδων, η Αγγλία πήρε τη νίκη 2-1 στο Βερολίνο, έχοντας κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Τζον Τέρι και Μάθιου Άπσον. Ο τελευταίος, σημείωσε το ένα και μοναδικό του τέρμα με την εθνική ομάδα, ψηφίστηκε Man Of The Match και η Αγγλία επικράτησε 2-1. Μήπως ο Καπέλο να τους διατηρήσει στη βασική ενδεκάδα…?

Δεν υπάρχουν σχόλια: