Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Το "μαύρο κουτί" της Αγγλίας

Όλη η Αγγλία αναζητά τα αίτια του ναυαγίου των “λιονταριών” στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αφρικής. Το contra.gr σας παρουσιάζει τους 10 βασικούς λόγους.


10. ΧΩΡΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Από το πρώτο παιχνίδι της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αναδείχθηκε το πρόβλημα στην ψυχολογία. Δυσκολεύτηκε αρκετά ακόμη και με υποδεέστερους αντιπάλους, όπως είναι η Αλγερία, η Σλοβενία και η ΗΠΑ και ουσιαστικά προκρίθηκε με τη ψυχή στο... στόμα. Όλα θα μπορούσαν να είναι πιο εύκολα, αν είχε πάρει μία νίκη είτε στο πρώτο, είτε στο δεύτερο παιχνίδι της. Αντί για την Γερμανία θα είχε αντιμετωπίσει την Γκάνα και ενδεχομένως η πορεία της να ήταν διαφορετική.

9. ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ
Σε καμία περίπτωση το κλίμα στην ομάδα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανικό. Μετά τον αγώνα με την Αλγερία, τα “λιοντάρια” συγκεντρώθηκαν κρυφά στο μπαρ του ξενοδοχείου προκειμένου να συζητήσουν τί πάει στραβά. Ο Τζον Τέρι, αν και πρώην αρχηγός, δεν κατάφερε να κρατήσει κλειστό το στόμα του και αποκάλυψε την παραπάνω συνάντηση, ζητώντας παράλληλα απο τον Φάμπιο Καπέλο να χρησιμοποιήσει τον Τζο Κόουλ στην βασική ενδεκάδα. Αυτά είναι μερικά απο τα περιστατικά που έλαβαν χώρα.

8. ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι επιλογές του Φάμπιο Καπέλο τόσο για την ενδεκάδα, όσο και για τους παίκτες που είχε μαζί του στη Νότιο Αφρική, μόνο ερωτηματικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν. Ειδικά η επιλογή του Εμίλ Χέσκεϊ, ο οποίος δεν είναι καν βασικός στην Άστον Βίλα και ο παραγκωνισμός του Πίτερ Κράουτς, ο οποίος ήταν απο τους βασικούς συντελεστής της παρουσίας της Τότεναμ στο Τσάμπιονς Λιγκ, δημιούργησαν αντιδράσεις.

7. Ο ΚΟΣΜΟΣ
Οι φίλοι της Αγγλίας ίσως να έχουν και εκείνοι μερίδιο στην αποτυχία των “λιονταριών”. Η πίεση που ασκήθηκε στους παίκτες ήταν τεράστια. Αν μπορούσε να μετρηθεί η σιγουριά στο νησί για την κατάκτηση του τροπαίου, σίγουρα θα είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Είναι χαρακτηριστικό πως λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει η αποστολή για τη Νότια Αφρική είχε δει το φως της δημοσιότητας ακόμη και σενάριο σχετικά με την υποδοχή των πρωταθλητών κόσμου.

6. Ο ΣΤΙΒΕΝ ΤΖΕΡΑΡΝΤ
Σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να δικαιολογήσει το περιβραχιόνιο στο μπράτσο του. Σίγουρα ήταν απο τους παίκτες που προσπάθησαν περισσότερο, αλλά και αυτός έμεινε στα... ρηχά. Δημιουργικά βοήθησε ελάχιστα, με εξαίρεση φυσικά το γκολ επί των ΗΠΑ, ενώ δεν κατάφερε να ανεβάσει την ψυχολογία της ομάδας όταν το χρειαζόταν.

5. Η ΑΜΥΝΑ
Κόντρα στην Γερμανία, αναδείχθηκε ακόμη μία μεγάλη πληγή της Αγγλίας και δεν ήταν άλλη απο την αμυντική της λειτουργία. Και στα τέσσερα γκολ που δέχθηκαν τα “λιοντάρια”, ειδικά το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της ομάδας, είχε σοβαρότατο μερίδιο ευθύνης. Η τετράδα των Τζόνσον, Κόουλ, Άπσον, Τέρι μόνο ως τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί.

4. ΟΙ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Η μεγάλη πληγή της Αγγλίας, εδώ και χρόνια είναι οι τερματοφύλακες. Σε ακόμη μία μεγάλη διοργάνωση, το νούμερο 1 των “λιονταριών” υπέπεσε σε λάθος που στοίχισε. Το γκολ που δέχθηκε ο Γκριν κόντρα στις ΗΠΑ άλλαξε την πορεία της ομάδας, καθώς αν κέρδιζε η ομάδα του Καπέλο θα συναντούσε την Γκάνα στους “16” και ενδεχομένως η ιστορία να είχε γραφτεί με διαφορετικό τρόπο.

3. ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ
Τα προβλήματα τραυματισμών αποτέλεσαν τροχοπέδη στις προσπάθειες της Αγγλίας. Ο Ρίο Φέρντιναντ παραμονές της πρεμιέρας έμεινε εκτός, ακολουθώντας τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο Γουέιν Ρούνεϊ έχει να κάνει κανονική προπόνηση εδώ και κάτι μήνες. Υπό αυτές τις συνθήκες, πως άραγε θα μπορούσε η Αγγλία να φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης;

2. Ο ΦΑΜΠΙΟ ΚΑΠΕΛΟ
Ο Ιταλός τεχνικός δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες, τις οποίες δεν δικαίωσε. Στα εύκολα, δηλαδή στην προκριματική φάση, ήταν καλός. Τα “λιοντάρια” πέρασαν εύκολα στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως όταν ο Καπέλο έπρεπε να βάλει την σφραγίδα του, έμεινε στα... ρηχά.

1. Ο ΓΟΥΕΙΝ ΡΟΥΝΕΙ
Η μεγαλύτερη απογοήτευση όλων. Όλη η Αγγλία ήταν στα πόδια του. Έπινε νερό στο όνομά του, με την ελπίδα πως η εκτελεστική του δυνατότητα θα οδηγούσε τα λιοντάρια στην κορυφή και στην επανάληψη του θριάμβου του 1966. Κάτι τέτοιο όμως ουδέποτε έγινε. Αντιθέτως, ήταν κακός, χωρίς να σημειώσει ούτε ένα γκολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: