Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Ο Μπέκαμ και το κλειστό κλαμπ των "κατοστάρηδων"


Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ βρίσκεται μπροστά σε ένα σημαντικό κατώφλι. Ο άσος των Λος Αντζελες Γκάλαξι, στο φιλικό της Τετάρτης απέναντι στη Γαλλία συμπληρώνει 100 συμμετοχές με τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας. Όπως δήλωσε ο ίδιος, στόχος είναι να τις ξεπεράσει, κάτι που έχουν κάνει ήδη τέσσερις συμπατριώτες του. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί...
--------------------------------------------------------------------------------

Πίτερ Σίλτον (125 συμμετοχές)



Ο άνθρωπος που χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τα 32 του για να κάνει ντεμπούτο σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, έγινε αυτός με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία των "λιονταριών". Μάλιστα, κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ. Σε δέκα αγώνες τελικής φάσεις (τρεις διαφορετικές διοργανώσεις) έχει κρατήσει το μηδέν στην εστία του. Αν μάλιστα σε μεγάλο μέρος της διεθνούς καριέρας του (1970-90) δεν είχε και τον ανταγωνισμό του Ρέι Κλέμενς, θα είχε τρελάνει τα κοντέρ. Κάτι τέτοια βλέπει ο Φάμπιο Καπέλο και καταριέται την τύχη του πως εκείνος πρέπει να αρκεστεί στον ασταθή Πολ Ρόμπινσον.

Μπόμπι Μουρ (108 συμμετοχές)



Αν ο Σίλτον έχει το προνόμιο να θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένος στον τομέα του, ο Μπόμπι Μουρ έχει την τιμή να είναι ο μοναδικός Αγγλος αρχηγός που έχει σηκώσει στα χέρια του το Ζιλ Ριμέ. Το 1966 ήταν ο αδιαμφισβήτητος captain, ο άνθρωπος που συνολικά οδήγησε 90 φορές τους συμπαίκτες του στο γήπεδο ως ο άνθρωπος με το περιβραχιόνιο. Το ταλέντο του δεν περιοριζόταν μόνο στα ανασταλτικά καθήκοντα αλλά σε αυτά θεωρούταν και ήταν αυθεντία. Ακόμη και ο Πελέ έχει δηλώσει ότι θαύμαζε την ποδοσφαιρική αξία και την ηγετική φυσιογνωμία του.

Μπόμπι Τσάρλτον (106 συμμετοχές)


Ο συνονόματος του Μουρ, χρειάστηκε να δει τον χάρο με τα μάτια του για να κερδίσει μία θέση στην καρδιά των Αγγλων (και όχι μόνο) φιλάθλων. Αφού επιβίωσε του αεροπορικού δυστυχήματος του Μονάχου (1958), έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής οκτώ χρόνια αργότερα. Το 1996 όμως θα το θυμάται και για ακόμη έναν λόγο, καθώς τότε ανακηρύχθηκε καλύτερος παίκτης της Ευρώπης. Κατέχει το ρεκόρ του πρώτου σκόρερ με τα "τρία λιοντάρια". Σταμάτησε στα 49 γκολ. Ο μοναδικός από τους παρόντες που μπορεί να τον πιάσει κάποια στιγμή είναι ο Μάικλ Οουεν με τα 41.

Μπίλι Ράιτ (105 συμμετοχές)


Πρόκειται για τον λιγότερο... τραγουδισμένο "κατοστάρη" της Αγγλίας. Μιλάμε όμως για ακόμη ένα ιερό τέρας. Αγωνίστηκε 13 χρόνια με το εθνόσημο στο στήθος (1946-59), το οποίο και εκπροσώπησε 105 φορές, πάντα στα μετόπισθεν. Μάλιστα, στις 90 από τις προαναφερθείσες συμμετοχές ήταν αρχηγός, ενώ αγωνίστηκε σε 70 συναπτά ματς. Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που έπιασε τριψήφια επίπεδα διεθνών συμμετοχών, ενώ στην καριέρα του δεν έφυγε ποτέ από τη Γουλβς (490 συμμετοχές). Μία εξέδρα του γηπέδου των "λύκων", του "Μόλινιου", φέρνει το όνομά του και υπάρχει και το άγαλμα έξω από αυτή. Ο Ράιτ όμως απεβίωσε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1994, πριν προλάβει να δει τη μπρούτζινη μορφή του να κρατάει την μπάλα.

www.contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: